Deklarationsdags – har du koll på siffrorna?

Varje år så här års gör den sig påmind igen. Få längtar till den, ingen kan undvika den. Nej, vi talar inte om melodifestivalen, utan om deklarationen. Vilka nyheter finns i år? Vad ska du tänka extra på?

Som skogsägare är det mycket att hålla koll på när det är dags för deklarationen. Generellt är det få nyheter i årets deklaration, ändå är det inte helt enkelt att själv ha koll på allt. Att ta hjälp av en extern skatteexpert specialiserad på skog kan vara en god idé, och faktiskt något som ofta betalar sig självt.

– Konsultens uppgift är att se till att var och en får en bra deklaration utifrån sina förhållanden. Vissa tar hjälp av någon bekant som gör deklarationen i utbyte mot en flaska whisky. Det kan låta billigt, men kan i själva verket kosta tiotusentals kronor i missade avdrag, säger Mats Bygge, skatterådgivare på Areal i Västerås.

Har han några skattetips till skogsägare?

– Det är ganska komplext. Om man är ung och ska köpa mer skogsmark, eller har något lån man vill bli av med, så gör man på ett sätt i deklarationen. En 80-åring gör på ett annat sätt.

Här förklarar vi kort några av de metoder man som skogsägare kan använda för att minska skattebördan.

Räntefördelning

Som enskild näringsidkare vill du helst undvika att beskatta vinsten som inkomst av näringsverksamhet, eftersom skatten skjuter i höjden då, med sociala avgifter och allt. Med positiv räntefördelning kan du beskatta vinsten som inkomst av kapital i stället, till 30 procent skatt. Ju mer tillgångar du har och ju mindre skulder desto större avdrag, enkelt uttryckt. För att räkna beloppet använder du blanketten N6. En baksida är att du betalar in mindre pengar till allmänna pensionen och sjukpenning.

Skogskonto

På ett skogskonto kan du dela upp intäkterna i upp till tio år. Du öppnar skogskonto i din bank, men det fungerar lite annorlunda än ett vanligt konto. Den summa som sätts in på skogskontot blir avdragsgill i deklarationen. När du sedan gör ett uttag ett senare år så får du då skatta på den summan.

Expansionsfond

Som enskild näringsidkare kan du sätta av upp till 128,21 procent av verksamhetens kapital till en expansionsfond. Du betalar då 22 procent i skatt när avsättningen görs, pengar som betalas tillbaka den dag som expansionsfonden upplöses mot avdrag ett senare år. Syftet är att du ska kunna återinvestera företagets avkastning till låg beskattning. 22 procent motsvarar bolagsskatten i Sverige.

Skogsavdrag

Den som köpt skogsmark och sedan avverkar skog från sin lantbruksfastighet får göra skogsavdrag i deklarationen. Om du sålt avverkningsrätt får du dra av 50 procent av intäkten. Vid försäljning av leveransvirke medges skogsavdrag med 30 procent. Vid tillköp av näraliggande skogsmark finns ibland ännu lite gynnsammare regler.

Som sagt, vill du slippa att tänka alls på ovanstående, så finns det andra som gärna gör det åt dig.

– Visst, det kostar några tusenlappar att anlita en sådan som mig, men jag vill tro att det i många fall betalar sig tiofalt. Jag ser ju vilka pengar som skulle kunna gå till spillo, säger Mats Bygge.

Det händer då och då, när Mats Bygge får in en helt ny kund att han upptäcker stora avdragsmissar i de senaste årens deklarationer, gjorda av någon annan. Om det har blivit alldeles tokigt har man fem år på sig att korrigera misstagen, vilket kan vara värt att komma ihåg. Kanske har du en känsla av att ha missat något tidigare år? Det behöver alltså inte vara kört.

För dig som vill ha ännu bättre koll på alla avdrag och regler så finns den eminenta lilla boken Skatterna i skogen, som Stora Enso Skog ger ut varje år tillsammans med Areal. Den senaste utgåvan beställer du här.