Så tar du hand om din skog efter lång torka
En torr sommar påverkar både plantor och äldre skog. Här är några smarta tips på vad du kan titta på i dina bestånd under hösten.
Torkan stressar skogen, framförallt i utsatta områden på höglänt mark där det är vattenbrist eller i hyggeskanterna där det är extra varmt och torrt.
– Det är som människokroppen vid en infektion, den fungerar inte som den ska, säger virkesköpare Mattias Andersson.
Skogen är inte lika bra på att ta upp vatten, björklöv blir gula och bruna som om det vore höst, och träd torkar och dör. Vuxna träd klarar i regel torka bättre än plantor då de har ett väl utvecklat rotsystem.
Kompletteringsplantera
Så det är läge att se över både planteringar gjorda senaste året och även den äldre skogen. Kompletteringsplantera där det behövs i höst om du har marker som fungerar för det. Där torkan har varit väldigt svår och gått hårt åt plantorna kan du behöva göra en nyplantering. Kontakta din virkesköpare som kan ge dig råd, och hjälpa dig med inventeringen.
Var uppmärksam på insektsangrepp
Var också uppmärksam på insektsangrepp, torkan och värmen är gynnsam för dem. Granens förmåga att försvara sig mot barkborreangrepp minskar vid torrt och varmt väder, och det innebär större risk för förökning. Prata med din virkesköpare om du behöver råd och hjälp.
![]() |
Så mycket mer kan din skog ge tillbakaSkillnaden mellan att sköta sin skog aktivt och att låta bli är stor, mycket större än många tror. Genom att skogen röjs och gallras i tid kan nettot skilja runt 60 000 kr/ha under en omloppstid. Läs mer |
Så funkar skogsbruket under extremtorkaHenrik Lenning berättar hur Stora Enso Skog har arbetat under sommarens extrema förhållanden med att hantera både torka och skogsbränder. Läs mer |
![]() |