Så planerar du bäst för planteringen
Enligt skogsvårdslagen är du som skogsägare skyldig att föryngra senast under tredje året efter en avverkning. Men hur vet du vilka plantor du ska välja och när du ska sätta igång?
Planera den nya skogen medan den gamla står kvar
Redan i samband med avverkningen bör du tänka igenom den kommande föryngringen, inte minst då det i avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen också ska anges hur du planerar att föryngra. Plantering är den allra vanligaste och säkraste föryngringsmetoden. Den används på ungefär 70-80 procent av all skogsmark som föryngras. Andra metoder är sådd, naturlig föryngring eller en kombination av flera tillvägagångssätt.
Val av trädslag och plantor
Efter en avverkning är det upp till dig att fatta beslut om hur framtidens skog ska se ut. Ett bra tips är att inte chansa eller experimentera, istället ska du låta den gamla skogen vägleda ditt beslut. På torra och friska marker där det inte är alltför bördigt växer ofta lingon och blåbär. Där trivs tallen allra bäst. Om det istället är mycket gräs på marken passar gran eller björk bättre. Den gamla skogen kan också visa var ett trädslag inte är lämpligt. Knotiga tallar med grova grenar på gräsbevuxen, frodig mark är en ledtråd till att det sannolikt är mer lämpligt att föryngra med gran och/eller löv där.
Var ute i god tid!
Tänk på att beställa plantor i god tid. Då är chansen stor att du får just de plantor som passar bäst för ditt hygge. Om du planterar första eller andra året efter avverkning så bör du köpa plantor som är behandlade mot snytbaggeangrepp. Antingen med insekticider, vax eller fin sand som är mer miljövänligt. Insekticid är billigare, men effekten varar inte lika länge som den något dyrare vax- eller sandbehandlingen. Det enklaste är att ta hjälp av din virkesköpare, både när det kommer till valet av föryngringsmetod, plantor och beställningen av dem.
När plantera?
Planteringssäsongen startar så snart tjälen har släppt och pågår fram till midsommar. Under den torraste perioden i juli bör du undvika plantering, medan det mot sensommar och höst i augusti-september är mycket gynnsamt att plantera.
Följ upp din plantering
De första åren är allra mest kritiska för plantorna. Hur har de stått emot hungriga rådjur, kalla vintrar och konkurrerande vegetation? Gör en första återväxtkontroll en växtsäsong efter plantering och sedan en gång till efter tre år. Tidig vår eller sen höst är en bra tid att gå ut och titta, då syns de gröna plantorna tydligt mot den bruna växtligheten. Och för att du ska veta säkert finns det enkla metoder att räkna ut antalet plantor per hektar.
Räkna ut snittet
Hjälpplantera om det behövs
Om det saknas plantor eller om du ser luckor där många är bruna och klena kan du behöva hjälpplantera. Det gör du bäst under vår eller höst med lite grövre plantor än när du planterade första gången, så att de kommer i fas med resterande plantor.
![]() |
Bästa tipsen för att lyckas med planteringenNu är det planteringstider, men vad ska man tänka på för att få ett bra resultat av föryngringen? Läs mer |
10 saker du bör har med dig när du planterar skogÄr du rätt utrustad för planteringen? Här är en checklista på vad som är lämpligt att ta med sig för en planteringsdag på hygget. Läs mer |
![]() |