Lär känna din skog med hjälp av skogsbruksplanen
Skogsbruksplanen är ditt viktigaste verktyg som ger dig möjlighet att få ut så mycket som möjligt av din skog, både vad gäller ekonomiska värden och andra viktiga värden. Att vara aktiv i beslutsfattanden för din skog gör det både roligare och mer givande att vara skogsägare. Du får en närmare relation till din skog och färre tråkiga överraskningar. Du använder smidigast planen digitalt, via nätet och i en app som du laddar ner till din telefon. För den som önskar finns planen även i utskriven pappersform.
Planens innehåll
I planen framgår vilka bestånd du har, vilka trädslag det handlar om och skogens ålder. Olika färgmarkeringar visar prioriteringsordningen för åtgärder och visar vilken skötsel du behöver ta tag i omgående och vad som kan vänta. Varje skogsbestånd är dessutom klassat för vilka mål som ska styra skötseln för beståndet; virkesproduktion, naturvärden eller både och.
Det viktigaste i skogsbruksplanen är en sammanställning av hela fastigheten och en guide till hur du läser planen. Ta gärna en första genomgång med din virkesköpare så du vet hur du ska läsa och tolka planen, så att du får ut det du vill av din skog.
– Du ser i planen vad du har, med förslag på åtgärder, berättar Niklas, virkesköpare på Stora Enso Skog. Utifrån det kan du göra en överslagsberäkning för hur mycket pengar det finns i skogen. Och du ser hur det blir om du följer planen, hur mycket skog du kommer att ha om tio år, jämfört med idag.
Planen visar vägen
Skogsbruksplanen ger bra riktlinjer för din skogsskötsel, men tänk på att förslagen till åtgärder bara är vägledande och kan behöva uppdateras. Den bygger på bedömningar och om planen har några år på nacken kan både förutsättningar och målsättning med skogen ha ändrats sedan planen upprättades. Ett tips är att titta efter om du har skogsbestånd med notering om “ingen åtgärd”. Det kanske är några år sedan den skogen fick ett besök och mycket kan ha blivit annorlunda, åk dit och se efter!
Även om det står att du ska göra en slutavverkning av ett visst bestånd om tio år, så kan det mycket väl vara så att du kan skörda värden i skogen redan nu. Rätt ålder för slutavverkning kan vara allt mellan 70 och 120 år.
– Om alla hade en skogsbruksplan fick vi mer volym totalt i Sverige, mer förädlat timmer, mer skog som vi kan använda till husbyggen till exempel. Jag skulle vilja säga att hela Sverige vinner på att alla sköter sin skog rätt, avslutar Niklas Bergström.
![]() |
Skogsbruksplanen förenklar din vardagSkogsbruksplanen ger en värdefull översikt över dina tillgångar och ditt skogstillstånd, från virkesförråd och årlig tillväxt till skogens åldersfördelning. Den hjälper dig fatta hållbara beslut, för en långsiktigt välmående och lönsam fastighet. Med planen i digital form blir skogen dessutom mer lättillgänglig, oavsett var du befinner dig. Läs mer |
Har du redan en digital skogsbruksplan?Har du redan en digital skogsbruksplan? Se då till att skaffa appen. Med den har du alltid med dig skogsbruksplanen i fickan, och du behöver ingen mobiltäckning för att använda den när du väl laddat ner din karta. Läs mer |
![]() |