Jobba säkert i din skog
Många skogsägare jobbar själva i skogen. Vi vill ge några enkla tips för ett så säkert arbete som möjligt. Både för din egen skull och för dem som ska ta arbetet vidare, till exempel den som ska lasta och transportera virket du huggit, och andra trafikanter på vägarna.
Se till att någon vet var du är och kan hitta dig
Börja tänka på säkerheten redan innan du ger dig ut i skogen. Berätta alltid för någon vart du ska och när du planerar att vara tillbaka.
Ha koll på första hjälpen
Ha alltid första förband med dig i fickan, se till att du kan första hjälpen och vet hur du lägger ett tryckförband. Tänk också på att parkera bilen vänd hemåt, så att du lätt kan ta dig därifrån om något händer.
Använd rätt kläder och utrustning
Använd alltid komplett skyddsutrustning om du ska arbeta motormanuellt, dvs hjälm med visir, hörselskydd, skyddsbyxor, handskar och skyddsstövlar. Ett bra underställ transporterar bort svett och minskar risken att du blir nedkyld. Även om du kontrollerat motorsågens funktioner och säkerhetsdetaljer innan du börjar, kolla dem också regelbundet under dagen. Om du hjälper din granne på dennes fastighet, så är motorsågskörkort ett krav. Men körkortet är bra även för dig som arbetar på din egen fastighet.
Placera virket på ett säkert sätt
Om du hugger leveransvirke så är det viktigt att kontakta din virkesköpare innan du börjar. Då får du rätt listor att aptera efter, så du säkerställer att du tillreder virket i rätt längder. En annan viktig aspekt är att placera och lägga virket vid vägen på ett sätt som är både trafiksäkert och praktiskt vid hanteringen.
Virket ska läggas upp på ett sätt så att lastbilen kan hämta det säkert, och på ett sätt som också är säkert för andra trafikanter. Så det gäller att både vägens skick och virkets placering klarar grundkraven för detta.
Upplaget, alltså platsen utmed väg där virket mellanlagras innan avtransport, får till exempel inte ligga under en strömförande elledning eller i en kurva. Det finns säkerhetsavstånd som man bör hålla sig till.
Ploga och sköt om din skogsbilväg
Vägen måste vara ordentligt plogad, men det är viktigt att man inte gör överplogningar, alltså plogar ut över kanten. Då ser lastbilsförarna inte riktigt vart vägen går och kan köra i diket och välta.
Att lastbilen har en jämn och plan yta där den ska lasta är särskilt kritiskt vintertid.
Timmerbilen kan ha kört ett tag så att däcken blivit varma, innan den ska parkera på en hårt packad, snöig skogsbilväg. Det kan göra att snön smälter och is bildas under däcken. Står man då t.ex. i en backe kan lastbilen lätt hamna i glid.
![]() |
Satsa på åtgärder i rätt tidFör att skydda sin skog och sin ekonomi är det en god idé att kombinera skogsbruk med naturhänsyn. |
Hållbar värme från skogenGrot är det tredje sortimentet i skogen, de andra två är massaved och timmer, och är en god idé för dig som skogsägare att ta vara på i samband med att du gör en slutavverkning på din fastighet. Grot innehåller nämligen mycket energi och kan omsättas till både värme och el – grönt och förnybart. Läs mer |
![]() |