Dags att göra ett provbokslut

Året går mot sitt slut och det är sista chansen att göra något för att påverka årets resultat. Genom att göra ett provbokslut hinner du vidta åtgärder i tid för att få lägre skatt och räntekostnader. Efter årsskiftet kan det vara för sent. 

Ett provbokslut görs genom att sammanfatta de intäkter och kostnader du haft under året. Av skattemässiga skäl är det här viktigt. Upptäcker du till exempel att du har ett stort överskott i verksamheten kan du tidigarelägga vissa investeringar eller eventuellt skjuta på vissa intäkter till efter årsskiftet för att få ner resultatet och därmed minska marginalskatten.

Förutom att undvika en onödigt hög intäkt kommer du också märka om du betalat in för lite skatt. Om du struntar i provbokslutet och upptäcker det i maj istället blir du tvungen att betala ränta på summan. 

Kvitta kostnader mot skogskontot

Finns det pengar på skogskontot kan det vara läge att kvitta mot årets kostnader för att minska skatten.

– Detta kräver lite ordning och reda bland bokföringen, men kan vara värt det då det inte utgår någon skatt när du gör uttag för utgifter på skogskontot, säger Fredrik Luhr på Areal.

Känns det övermäktigt att göra provbokslutet på egen hand, ta hjälp av någon som kan både skatter och skog. Sådana hittar du bland annat hos rådgivare som Areal, LRF Konsult och Argum. Din virkesköpare kan också hänvisa till bra kontakter. Kom ihåg att genom att vara ute i god tid och få koll på läget kan du få mer pengar i fickan vid årets slut, genom lägre skatt och räntekostnader.