Lösningen finns i skogen

Allt som kan göras av fossila råvaror kan göras av skog, och vedens beståndsdelar kan ersätta oljan i plast, textilier, kolfiber och flygplansdelar. Här följer några exempel på de senaste årens framgångar inom forskning och produktutveckling.

Kroppsdelar av träfibrer

Ett mycket spännande område för träråvara är medicinteknik, där man har kommit en bra bit kring att tillverka mänskliga implantat av cellulosa. Med hjälp av en 3D-skrivare kan man helt enkelt printa öron, näsor och andra kroppsdelar som sedan kan transplanteras till patienter.

Ett hus byggt av solceller

Varför stanna vid solceller på taket? I framtiden bygger vi kanske hela huset i solceller av cellulosa, där väggarna kan reglera inomhustemperaturen och lagra energi. Då kan man ladda telefonen varsomhelst i sin bostad.

Smarta tetror

Matförpackningar kan visa hur varan har hanterats under transporten, som till exempel om den har exponerats för solljus eller om kylkedjan brutits.


En lastbil kommer lastad

Av en lastbil med virke kan vi tillverka nästan en miljon kaffekoppar av kartong.

Ladda bilen med skog

Av cellulosa skulle man kunna tillverka batterier och solceller, så att hela bilen blir en egen solcell som laddar och driver bilen.

Skogens kevlar

Mikrofibrillär cellulosa, MFC, kallas också för Nanocellulosa. Nanocellulosa består av extremt små träfiber och materialet jämförs med kevlar tack vare sin exceptionella styrka. Med en inblandning av nanocellulosa kan befintliga material göras starkare, vattentåligare, brandsäkrare och i vissa fall genomskinliga. Nanocellulosa kan även innebära mindre råmaterialåtgång tack vare starkare kartong och kan på sikt ersätta både aluminium och plast.

Lättviktiga möbler

Nanocellulosa är inte bara hållbart och starkt – det är också lätt. Bygger man möbler med en kärna av nanocellulosa blir det en barnlek att flytta eller dammsuga under soffan.

Rätt piller

Smarta medicin- förpackningar kommunicerar med din läkare och ser till att du tagit rätt dos, i rätt ordning.